Brisanje proizvoda iz korpe

Da li ste sigurni da želite da uklonite ovaj proizvod iz korpe?


Glavna jela

Avgolemono

Grčka čorba sa piletinom i limunom

Način pripreme:
 

Najpre u šerpu srednje veličine sipati vodu do 2/3 šerpe. Staviti na šporet i dodati malo seckane šargarepe, malo seckanog celera i posoliti. Pileće grudi odvojiti od kosti, iseckati i staviti u toplu vodu. Kuvati desetak minuta dok piletina ne omekša. Rešetkastom kašikom izvaditi piletinu iz vode i ostaviti sa strane da se prohladi, a supi u kojoj se kuvala piletina dodati vode da bude ukupno 2l.
 

U velikoj šerpi ugrejati maslinovo ulje, na srednjoj temperaturi. Dodati sitno seckanu šargarepu, celer i luk, pa uz mešanje i dolivanje minimalne količine vode dinstati 5-6 minuta. Zatim dodati sitno seckan beli luk i još kratko dinstati.
 

Dodati pileću supu i listiće lovora, pa povećati temperaturu na šporetu da tečnost proključa. Kada tečnost intenzivno proključa, dodati pirinač, posoliti i pobiberiti, pa smanjiti temperaturu i krčkati čorbu oko 20 minuta, da pirinač omekša.
 

Dok se pirinač kuva, iscepkati prohlađenu piletinu na tračice. Kada je pirinač omekšao, dodati meso u čorbu.
 

U posebnoj, manjoj posudi dobro izmešati jaja i sok od limuna. U ovu masu dodati jednu do dve kutlače vrele čorbe, da se ujednači temperatura jaja. Kad je lepo sjedinjeno i blago zagrejano, sipati u čorbu na šporetu, pa odmah skloniti sa vatre. Promešati, proveriti da li je dovoljno začinjena, pa obilno posuti peršunovim listom.
 

Služiti uz omiljeni, domaći hleb...

Recepti i priprema

Sastojci:

2-3 kašike maslinovog ulja
2 šargarepe
pola glavice manjeg celera
2 manje glavice luka
2 čena belog luka
2l pileće supe
2 lista lovora
1 šolja od 2,5 dl pirinča
so i biber, prema ukusu
2 pileće grudi
120ml sveže ceđenog limunovog soka
2 jaja
sitno seckan sveži peršun za posipanje

35 min
265 Kcal
Komentari: