Brisanje proizvoda iz korpe

Da li ste sigurni da želite da uklonite ovaj proizvod iz korpe?


Glavna jela

Čorbast pasulj sa suvim rebrima

Jelo koje će obožavati svaka porodica.

Način pripreme:

 


U duboku šerpu stavite pasulj i prelijte ga sa dosta hladne vode, poklopite i ostavite da odstoji 1-3 sata. Nakon toga prospite vodu, nalijte hladnu da pasulj ogrezne, poklopite i stavite na ringlu uključenu na najjače 3 minuta tj. dok ne provri, a onda smanjite da lagano vri i kuvajte 10 minuta. Posle tog vremena malo nakrivite poklopac i ocedite vodu, nalijte novu (vrelu) i nastavite sa kuvanjem na laganoj vatri.


U isto vreme u drugu posudu stavite sitno iseckan crni luk i šargarepu, prelijte kašikom ulja, promešajte, poklopite i stavite na ringlu. Uključite je na najjače na 2 minuta, a onda smanjite na umereno i dinstajte 10-ak minuta tj. taman dok niste prosuli prvu vodu pasulja.
Dinstano povrće sipajte u pasulj, promešajte blago, poklopite i kuvajte sat vremena na tihoj vatri.


U šerpicu u kojoj ste dinstali povrće stavite oprana rebra (ne morate prati šerpu), par zrna bibera i lovorov list, nalite vodom da ogrezne i takođe na tihoj vatri od kad provri kuvajte oko sat vremena (poklopljeno).
Kada je pasulj skoro omekšao dodajte rebra i proceđenu vodu u kojoj su se kuvala, dosolite po potrebi i nastavite da kuvate sve zajedno dok pasulj potpuno ne omekša (oko 15-20 minuta).
U tiganj sipajte ulje, a kada se zagreje, i brašno pa stalno mešajući malo propržite, sklonite sa vatre, dodajte rendan beli luk, obe vrste mlevene paprike i dobro sve promešajte. Prelijte preko pasulja,  promešajte i krčkajte još par minuta a onda isključite ringlu i pasulj tako poklopljen ostavite na ringli još nekih 15-20 minuta pa servirajte.

 

Napomena 1: Rebra se posebno kuvaju zato što su slana pa se može desiti da vam ne treba cela količina tečnosti u kojoj su se kuvala (da ne presolite jelo), a i pasulj će se mnogo brže skuvati ako se ne soli. Zatoi pri dinstanju povrća ne dodajte so već samo celo jelo malo posolite pred kraj.

 

Napomena 2: Ako nemate vremena u cugu za pripremu celog jela, možete potopiti pasulj uveče, ujutru ga prvi put prokuvati, odliti vodu, sipati drugu, dodati dinstano povrće sačekati da provri, poklopiti i isključiti (ali ostaviti na ringli) pa kasnije nastaviti sa kuvanjem… Može se desiti da vam kasnije pasulj već bude mekan i da ga samo treba zapržiti i još kratko prokuvati.

Recepti i priprema

Sastojci:
(za 4-6 osoba)

 

500 g suvog zrna pasulja
1 glavica crnog luka
1 šargarepa
600 g suvih rebara
par zrna bibera
1 lovorov list
2-3 male suve ljute papričice (opciono)
80 ml ulja
2 ravne kašike brašna
1 kašičica slatke mlevene paprike
1 kašičica ljute mlevene paprike
1 čen belog luka
soli i bibera po ukusu

180 min
350 Kcal

Način kupovine

Ovaj proizvod dostupan je samo u odabranim radnjama i ne može se poručiti online. Klikom na proizvod proverite u kojim radnjama ga možete kupiti.

Metalac plitka šerpa MEHRZER 20cm/2,6lit

5.299 RSD 3.974 RSD
-25%
ONLINE DANI POSUĐA
29.03-31.03.
ONLINE DANI POSUĐA
29.03-31.03.

Način kupovine

Ovaj proizvod dostupan je samo u odabranim radnjama i ne može se poručiti online. Klikom na proizvod proverite u kojim radnjama ga možete kupiti.

Metalac duboka šerpa MEHRZER 20cm/3,5lit

5.999 RSD 4.499 RSD
-25%
ONLINE DANI POSUĐA
29.03-31.03.
ONLINE DANI POSUĐA
29.03-31.03.
Komentari: