Brisanje proizvoda iz korpe

Da li ste sigurni da želite da uklonite ovaj proizvod iz korpe?


Slatkiši

Poslastičarski krem i tart sa bobičastim voćem i marakujom

Divna poslastica koju nećete moći da odbijete

POSLASTIČARSKA KREMA
 

Način pripreme:


U lonac za kuvanje na pari sipajte polovinu mleka i lagano zagrevajte do vrenja. U međuvremenu u činiji pomešajte žumanca sa šećerom, vanilom, brašnom i ostatkom (hladnog) mleka.


Vrelo mleko lagano, stalno mešajući, sipajte u mešavinu sa žumancima a onda sve vratite u šerpu i kuvajte na pari dok smesa ne krene da se zgušnjava (stalno mešajte). Dodajte puter, još kratko mešajte a onda kremu možete koristiti odmah ili preručiti u hladnu posudu, prekriti providnom folijom (skroz je zalepite za kremu da se ne stvori korica) i držite u frižideru do 48 h i iskoristite u tom roku.

 

 

TART SA BOBIČASTIM VOĆEM I MARAKUJOM

Način pripreme:


Priprema testa: U činiju za mešanje stavite brašno, šećer, mrvu soli, promešajte pa dodajte listiće putera i rukama mešajte dok se ne dobije ujednačeno mrvičasto testo. Dodajte zatim jaje i nastavite sa mešanjem dok se sve ne spoji u mrvičastu "loptu".


Kalup namažite puterom a zatim stavite testo i rukama ga lagano rastanjite svuda po dnu i par centimetara po ivicama kalupa. Stavite zatim testo u frižider da se dobro ohladi a onda izbockajte viljuškom i stavite u rernu predhodno zagrejanu na 200 stepeni na oko 35 minuta s tim da posle 10-ak minuta testo "spljoštita" tamo gde je naraslo i vratite da se do kraja ispeče tj. da blago porumeni. (a možete i na testo staviti alu foliju pa prosuti sirov pasulj ili pirinač i peči tako 15-ak minuta a posle izvaditi i nastaviti sa pečenjem testa dok blago ne porumeni).
Izvadite pleh iz rerne i testo dobro ohladite.


Priprema fila: U činiju za mušenje stavite mascarpone i mikserom ga dobro umutite a zatim dodajte poslastičarski krem i nastavite sa mušenjem. Kada se sve fino spoji dodajte i dve marakuje a zatim fil pasporedite po testu i stavite u frižider da se sve malo sjedini.
Jagode iseckajte na manje delove, pospite sa malo šećera i ostavite u frižider dok ne napravite šaum (par jagoda ostavite ucelo za dekoraciju).


Priprema šauma: U loncu za kuvanje na pari ulupajte sneg od 4 belanca sa mrvicom soli, dodajte i 2 kašike šećera.
U međuvremenu u šerpicu stavite 10 kašika šećera i 4 kašike vode pa sve stavite na ringlu i kuvajte dok ne postane gusti sirup (do trenutka kada mehurići postanu veći... pazite da se šećer ne karamelizuje i stisne).


Vreli sirup, u tankom mlazu, sipajte u belanca stalno miksajući, dodajte i limunov sok i još  5-10 minuta sve miksajte i kuvajte na pari, dok cela smesa ne postane čvrsta i sjajna.


Polovinu tarta prekrite šaumom (ako kao ja imate članove porodice koji ne vole voće) a na polovinu stavite pripremljene jagode, borovnice, marakuju, listiće nane i pri serviranju od gore šaum koji možete malo "spržiti" flambirerom.


Savet: Umesto jednog velikog tarta ako imate kalupe za manje možete napraviti kao korpice sa ovim kremom i voćem, sa ili bez šauma... Jako lepo, dekorativno i ukusno.

Recepti i priprema

Sastojci:

400 ml mleka
40 g mekog brašna ili gustina
4 žumanca
100 g šećera
1 šipka vanile ili 1-2 kesice burbon vanilinog šećera ili ekstrakt vanile
40 g putera


 

TART SA BOBIČASTIM VOĆEM I MARAKUJOM

Sastojci:

(za okrugli kalup prečnika 28 cm)

za testo:
250 g brašna
100 g šećera
125 g putera
1 jaje
mrvica soli

za fil:
1 mera poslastičarske kreme
250 g maskarpone sira
2 marakuje

za šaum:
(možda je ova količina i velika za tart ali želela sam da utrošim belanca)

4 belanca
prstohvat soli
12 kašika šećera (ravnih)
4 kašike vode
sok od pola limuna

za dekoraciju:
200 g jagoda
100 g borovnica
2 marakuje
malo listića nane

200 min
500 Kcal
Komentari: